Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń i spora porcja składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz czasem z winem. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Klasyczne włoskie potrawy
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. czytaj więcej o naszej restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Kolejnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobra pizza włoska to niezbyt grube ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też canelloni, focaccia, piada i szeroki wybór deserów – takich jak granita czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film