Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich potraw.
Wino Hiszpania
Które wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprawidłowiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprzyzwoiciej wino czerwone. W ostateczności takie danie można zestawić również z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara reguła powiada, iż do ryb najporządniej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, iż nie jest to sztywna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.
Z którym winem najpoprawniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, czy też musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.